Agnelli és Mussolini

2013.04.26. 10:08

Giovanni Agnelli az elsők között volt, aki jókivánságait és gratulációját küldte Benito Mussolininek, annak hatalomra kerülése előtt 3 nappal, 1922. október 28-án (Mussolini azután több, mint 20 évig, 1943. július 25-ig ált az olasz kormány élén). Agnelli jól taktikázott a legmagasabb körökben keresve kapcsolatokat.

A fordulópontot a Lingotto-i gyár elkészülése és az ünnepélyes felavatása jelentette 1922-ben, amelyre Agnelli hivatalos meghìvót küldött Mussolininek, az pedig elfogadta a meghìvást.

A Céget a Nemzeti Fasiszta Pártban (amely 1925-től kezdődően az egyetlen párt volt) néhányan az "imperialista és kapitalista hatalmak oalszországi képviselőjeként" látták, ezeket a hangokat Mussolini azonban rövid úton elhallgattatta (Cesare Maria De Vecchi, akkori államtitkár-helyettest például Torinóból egészen az akkor olasz ellenőrzés alatt álló Szomáliáig "zavarta", ahol kormányzóvá nevezte ki). 

Folyt köv. 

Quadrumviri

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatlegenda.blog.hu/api/trackback/id/tr835247759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása