1907, olasz tőzsdekrach

2013.04.15. 11:38

1907. július 7-i olasz tőzsdekrach a Fiat részvényeket is kis időre a szőnyeg alá söpörte, de mint később kiderült, a mélyrepülés csak átmeneti volt sőt, a részvények többségét birtokló triónak csak kedvezett, megerősìtette ugyanis a  vezetést a kezükben. 

A La Stampa kormánypárti lap eközben feljelentést tett a Cégnél az eredeti tulajdonosok ellen történt "összeesküvés" miatt és 1908. június 23-án megindul az eljárás Giovanni Agnelli ellen törvényellenes összeesküvés, tőzsdei manipuláció és a társaság pénzügyi mérlegének manipulációja miatt. Természetesen a 2 cimbora és üzlettárs, Damevino és Scarfiotti is részesei az eljárásnak.

A vádak súlyosak, az ügyészség szerint a 3 tulajdonostárs a Fiat-nál kialakult pénzügyi válságot gonosz cselszövésekre használták fel az alapìtó tagok kifúrása céljával az alábbi akciókon keresztül:

1. Hamis hìreket terjesztettek a Cégről és a Cégben, miszerint az Egyesült Államoktól hatalmas mennyiségi megbìzások érkeztek.

2. A részvényesek becsapása nagyösszegű osztalékok fizetése által, amelyet nem a Cég tényleges vagyonából, hanem többmilliós hitelből fizettek ki. 

3. Hamis pénzügyi mérlegek bemutatása a részvényeseknek.

Az esetnek óriási volt a visszhangja, de senki nem került sem letartótatásra, sem bármilyen büntetés nem született. Hogy Giovani Agnelli az egészből hogyan jött ki győztesként, a következő részből megtudjátok. 



A bejegyzés trackback címe:

https://fiatlegenda.blog.hu/api/trackback/id/tr725223439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása